תחומי עיסוק

אבהות

מהי אבהות?

אבהות הינה קביעה משפטית לפיה אדם מסוים הינו אביו הביולוגי של ילד. הסמכות לקביעת אבהות מסורה באופן ייחודי לבתי המשפט לענייני משפחה, אולם ככל שהדבר נעשה בהסכמה, יכולים הצדדים להקנות סמכות זו גם לבתי הדין הרבניים. מעבר להשלכות חברתיות ופסיכולוגיות, לקביעת אבהות השלכות מגוונות על מערכת הזכויות והחובות שבין אב לילדו, ובין היתר: הזכות למזונות ילדים, זכויות ירושה, ענייני בריאות וגנטיקה, קביעת השתייכות משפחתית, מעמד חוקי בישראל, המרת דת, הזכות לרישום במרשם האוכלוסין, הזכות לשם משפחה ועוד.

מהי בדיקת אבהות וכיצד היא מתבצעת?

הדרך הטובה ביותר לקביעת אבהות הינה באמצעות עריכת בדיקה לסיווג רקמות (DNA). מדובר בבדיקה הנערכת במעבדות מיוחדות במספר בתי חולים בארץ. בדיקה זו נערכת על ידי נטילת דגימת דם או רוק, ותוצאותיה מדויקות ברמת וודאות של מעל 99%. לנוכח מהימנות תוצאת הבדיקה, מהווה הבדיקה לסיווג רקמות "הראייה הטובה ביותר" לצורך הוכחת קשר ביולוגי בין הורה לילד. בדיקה לסיווג רקמות משמשת גם לצורך הוכחת אמהות וקשרים גנטיים אחרים.

חשוב לדעת – בדיקה לסיווג רקמות תשמש כראייה בבתי המשפט רק במידה והיא התקיימה על סמך צו שיפוטי שניתן והורה על ביצוע הבדיקה. בדיקה שתיערך בהסכמת הצדדים באופן פרטי ללא צו שיפוטי, לא תתקבל כראייה בבית המשפט. עוד חשוב לדעת, כי למרות שעל פי חוק מידע גנטי משנת 2000 אין לחייב אדם בביצוע בדיקה לסיווג רקמות ללא הסכמתו, הרי שסירובו של אדם לביצוע הבדיקה עשוי כשלעצמו להוות מסקנה ראייתית לרעתו בבית המשפט.

השלכות הבדיקה לסיווג רקמות על חייו של הילד

חרף היותה של בדיקה לסיווג רקמות הדרך הטובה והמדויקת ביותר לקביעת אבהות, לא תמיד יורה בית המשפט על ביצוע הבדיקה והדבר תלוי בנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה ומקרה. כאשר לתוצאת הבדיקה עשויה להיות השלכה שלילית על חייו של הילד, כגון הגדרתו כממזר (ילד שנולד לאישה נשואה מגבר שאינו בעלה) או כאשר עצם קיום הבדיקה עלול לפגוע בטובת הילד, יימנע בית המשפט מביצוע הבדיקה ויכריע בסוגיה העומדת בפניו על בסיס ראיות נסיבתיות אחרות (כגון הקשר בין ההורים בטרם ובמהלך ההיריון וכן הקשר בין האב לקטין לאחר הלידה).

זכותו של הילד לשמירה ולהגנה על טובתו הוכרה בפסיקה כזכות יסודית מדרגה עליונה, הגוברת על זכותו של האב הביולוגי לדעת מיהו ילדו ולמימוש הורות טבעית, כמו גם על זכותו של הציבור לדעת את זהות ההורה הביולוגי (לצורך מניעת נישואי קרובים, בירור מחלות גנטיות, גילוי האמת העובדתית וכדו').

לקבלת מידע ופרטים נוספים, ספיציפית למקרה האישי שלכם, השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם או התקשרו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ מקיפה, ללא התחייבות.

ממקור ראשון:

לקוחות ממליצים