מאמרים

גניבת זרע

מקרים של גניבת זרע התרחשו לכל אורך ההיסטוריה האנושית ומתוארים גם במקרא (כבר בספר בראשית) כשבנות לוט גונבות זרע אביהן ובמקרה של "תמר אשת ער" אשר גנבה זרעו של יהודה. לאור העובדה כי מדובר בתופעה כה מוכרת, מפתיע מעט כי בחוק הישראלי אין אזכור לגניבת זרע ואין מדובר בעבירה פלילית או בעוולה אזרחית המוגדרות בחוק. יחד עם זאת, ברבות השנים נדרשו בתי המשפט בארץ לתת דעתם לסוגיות שונות שמקורן במקרים בהם אישה הרתה לגבר מזרעו, תוך קיום יחסי מין, כשהיא גורמת לאותו גבר להאמין שאין אפשרות שהיא תיכנס להיריון, כאשר הלכה למעשה היא מעוניינת בהיריון שכזה ופועלת להשגתו.

ציפייה מגברים שיישאו באחריות

גישתם של בתי המשפט בעבר הייתה כי על גברים אחריות מלאה לכל תוצאה הנובעת מקיום יחסי מין, לרבות ובמיוחד היריון. אפילו הוכח כי בשעת המעשה הגבר היה משוכנע שקיום יחסי המין אינו יכול בשום אופן להוביל להיריון, לא יכול היה אותו גבר להתחמק מאבהותו לרך הנולד, על שלל הזכויות והחובות הנובעות מכך.

אולם גניבת זרע יכולה להתרחש במגוון רחב של נסיבות, וברבות השנים הגיעו לבתי המשפט מקרים קיצוניים של הונאה חמורה מצד נשים, אשר העמידו למבחן את התפיסה לפיה אין לנסיבות הכניסה להיריון כל השפעה על חבות האבות. מקרה קיצוני ביותר שאירע בישראל הוא של אישה אשר נטלה זרע מקונדום שהשליך לפח גבר עימו קיימה יחסי מין, הזריקה ממנו לעצמה וכך נכנסה להיריון. עוד במהלך ההיריון תבעה האישה את הגבר במטרה לחייבו להכיר באבהות על הצאצא שיוולד, אולם בסופו של יום ההיריון לא החזיק ולכן בית המשפט לא נדרש להכרעה בעניין, אם כי הכיר בפה מלא כי מדובר במקרה של גניבת זרע.

גברים חייבים במזונות כלפי ילדיהם

מאחר וטובת הילד היא נר לרגליו של בית המשפט לענייני משפחה, ברור לכל כי הסרת אחריות של אבות כלפי ילדים הנולדים מזרעם שנגנב, תפגע קשות בילדים, שכן אלה יוותרו "ללא אב" כשאימם לבדה נושאת בעול גידולם. לפיכך, עד היום, ברגע שנקבעת אבהות של גבר על ילדו, בית המשפט יחייב אבות לשלם מזונות לילדיהם, וזאת מבלי להתחשב בעובדה כי הכספים מועברים בפועל לידי אישה אשר הונתה אותם.

תביעות נזיקין של גנובי זרע

הדרך שנותרה פתוחה בפני גברים שזרעם נגנב היא הגשת תביעה נזיקית כנגד האם, בדרישה כי זו תפצה אותם על הנזק שנגרם להם כתוצאה ממעשה ההונאה. הבעייתיות ברורה, שכן חיוב האישה בתשלום פיצויים לגבר יקטין את המשאבים שתוכל האישה להקצות עבור הילד המשותף, אולם בשנים האחרונות כבר קרה שבית המשפט חייב אישה בתשלום פיצוי שכזה לגבר שאת זרעו גנבה.

ישנן סוגיות רבות הקשורות למקרי גניבת זרע, כגון חיוב גברים לעבור בדיקת רקמות, אחריות מכון להפריה מלאכותית שעושה שימוש בזרע גנוב (גם אם במכון סבורים כי הזרע ניתן בהסכמה) ועוד. עורך דין המתמחה בתחום דיני משפחה, בעל ניסיון בטיפול במקרים של גניבת זרע, ידע לייעץ לגברים שזרעם נגנב, כמו גם לנשים המוצאות עצמם נתבעות על מעשה של גניבת זרע.

לקבלת מידע ופרטים נוספים, ספציפית למקרה האישי שלכם, השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם או התקשרו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ מקיפה, ללא התחייבות.

 

מאמרים נוספים באותו עניין

ממקור ראשון:

לקוחות ממליצים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן